Anatomi

Sköldkörtel – thyroidea

Sköldkörteln sitter på halsens framsida, nedanför struphuvudet. Den består av två lober som omsluter luftstrupen med en halva på vardera sidan och hänger samman i en tunn vävnadsbrygga. Normalt kan man inte känna den på halsen. Sköldkörteln styr all ämnesomsättning och värmeproduktion i kroppens alla celler. Sköldkörteln bildar två viktiga hormoner – jodtyroniner och kalcitonin.

Från hypotalamus, överordnat centra i hjärnan, skickas thyroid realeasing hormone (TRH) till hypofysen för att stimulera till bildning av thyroideastimulerande hormon (TSH). TSH stimulerar sköldkörteln till att bilda tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Mängden T3 och T4 balanseras mot mängden TSH så att en god hormonbalans upprätthålls. Kalcitonin är det andra hormonet som bildas i sköldkörteln och är delaktigt i regleringen av kalkhalten i kroppen.

T3 och T4 påverkar indirekt binjurebarken vars uppgift är att bilda olika typer av kortison (glucokorticoider, mineralkortikoider) och könshormoner (androgener, progesteron och östrogen). Dessa medverkar i saltbalansen, infektionsförsvaret, blodsockerbalansen, könsutvecklingen och fruktsamheten. En normal nivå av jodtyroniner är alltså nödvändig för många av kroppens livsviktiga funktioner, såväl kroppslig som själsligen.

Kalcitonin är det andra hormonet som bildas i sköldkörteln och är delaktigt i regleringen av kalkhalten i kroppen. Kalcitonin samverkar med bisköldkörtelhormon och D-vitamin och har betydelse för skelettets uppbyggnad. Men även T4 påverkar kalkomsättningen så att en för hög nivå av T4 resulterar i ökad omsättning av skelettvävnad vilket leder till benskörhet.

Vid sköldkörtelhormonbrist (hypotyreos) sjunker ämnesomsättningen och kroppen ”går på sparlåga”.
För mycket sköldkörtelhormon (hypertyreos) medför tvärtom att kroppen ”går på högvarv”.

Binjurar

Vi har två binjurar i kroppen, en över vardera njuren. Varje binjure består av två delar; den yttre binjurebarken och den inre binjuremärgen. Binjurebarken producerar hormonet kortisol och aldosteron. Kortisol skyddar kroppen vid stress, reglerar sockeranvändningen och är nödvändig för att upprätthålla ett normalt blodtryck. Aldosteron är en av kroppens regulatorer för vatten-och saltbalans. Båda hormonerna är livsviktiga för att kroppen ska fungera normalt.

Binjuremärgen tillverkar hormonet adrenalin och noradrenalin. Dessa båda reglerar många viktiga kroppsfunktioner, de får blodtrycket att stiga, ökar hjärtrytmen och ser till att energirikt socker släpps ut i blodet.

Källor:

”Sipples syndrom – En vägledning” av Håkan Telenius
Internet: http://www.thyroid.nu 2007-03-12

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s