Historik

Men typ 2A, även kallad Sipples syndrom, upptäcktes så sent som på 1960-talet av John Sipple.

I Sverige blev sjukdomen uppmärksammad tack vare Margaretha Bergs avhandling. Upphovet till denna var att en patient avled på operationsbordet av en okänd anledning. Kirurgen bad den då praktiserande Margaretha att välja detta som sitt doktorsämne för att undersöka varför patienten inte överlevt. Margaretha fann då att patienten i själva verket haft långt framskriden cancer i binjuren, och att hjärtat inte klarade av all den adrenalin som uppkom vid operationen, på grund av binjuretumören. Detta var upprinnelsen till vår patientförening.

Men vägen fram till den kunskap om Men 2A som vi har idag var relativt krokig. På sjuttiotalet fick Sipples-patienterna gå igenom många olika slags tester för att läkarna skulle få reda på bästa sättet att upptäcka om  patienten hade sjukdomen. Cykling och konjak var några metoder som provades och förkastades. Det var inte förrän DNA-analysen upptäcktes som man fann en tillförlitlig metod. Forskare hade funnit den specifika genen som orsakade Sipples, och det var kromosom nummer 10. Från och med denna upptäckt kunde man börja testa alla som kunde ha sjukdomen och därmed gallra ut alla de som inte hade genen i sin familj.

Idag går alla med Sipples-genen regelbundet på tester som i god tid kan visa om en tumör har börjat utvecklas. Dagens Sipples-patienter kan därmed känna sig väldigt trygga och omhändertagna av vår lilla engagerade läkarkår.

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s